HTML

Fiskars Blog

Ebben a blogban szeretnénk bemutatni a Fiskars konyhai és kerti termékeit, tippekkel, tanácsokal, ötletekkel szolgálunk.

Friss topikok

Linkblog

Fiskars háztartási- és kerti eszközök blogja

2009.03.09. 18:44 Fwdg3

Metszés a gyakorlatban - Rózsametszés

Címkék: fiskars metszés metszőolló rózsametszés

Ha úgy gondolta, hogy rózsát metszeni nagyon bonyolult, akkor itt az ideje, hogy újragondolja a dolgot. Nem kell más csak egy éles metszőolló, némi idő és türelem. Néhány rózsát tavasszal, más fajtákat pedig az év folyamán később kell metszeni. Bármikor végezzük is, a metszés célja mindig az, hogy növeljük a virágzást, megőrizzük az attraktív kinézetüket, és hogy egészségesen tartsuk a növényt.

Néhány fontos tipp: 

•    Mint minden más növénynél, kezdje most is azzal, hogy eltávolítja az elhalt, beteg vagy elhaló ágakat.
•    A rózsát ferdén vágja, pontosan egy kifelé mutató rügy felett, és a metszlap a rügyre ellentétes irányba lejtsen.
•    A rózsafajtákat más-más évszakban kell metszeni:
o    A bokorrózsát tavasz közepén. Távolítsa el a növekedés negyedét és minden öreg ágat, amely az elágazások összegabalyodását okozza. 
o    A rózsafákat nyár végén. Ezeket lehet elég erősen metszeni. Csökkentse a növény méretét, akár az előző évi növekedésből 8cm-el.
o    A futórózsát nyár végén. Vágjon vissza minden ágat ami virágzott és hagyjon két rügyet. Segítsen a „torlódásokon” az öreg ágak eltávolításával, amennyiben ez szükséges. Fűzzön össze új hajtásokat. 
o    A kúszó/talajtakaró rózsát ősszel, amikor a virágok elhervadtak. Vágja le a külső ágakat a második levélrügyig és fűzze össze az új hajtásokat. Ha a növény nagyon zsúfolt, akkor válasszon néhány öreg, fás ágat és vágja vissza a tövekig.
•    Metszés után takarja le a talajt egy vastag fakéreggel.
•    Végül, de nem utolsó sorban: rendszeresen tisztítsa a metszőolló pengéjét. Ezzel megakadályozza a fanedveken keresztül történő fertőzések átterjedését a növények vagy fák között.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiskars.blog.hu/api/trackback/id/tr13991972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása